OHA! 65 Yaşındaki Kuş Civciv Doğurur Mu?

Bilgelik adlı 65 yaşındaki bir Laysan albatrosu bir civciv doğuran bilinen en eski kuş oldu.

Bilgelik, biyolog Chandler Robbins tarafından 1956 yılında üzerinde araştırma yapılmak için seçildi. Onun hayatını ve yetiştirme faaliyetlerini bilim adamları ve medyada yakından takip ediyordu. İlk seçildiği günden beri 3 milyon milin üzerinde uçtuğu düşünülüyor. Patuxent Vahşi Yaşamı Araştırma Merkezi Ulusal Kuş Bantlama Laboratuvarının Şefi Bruce Peterjohn "Bu, Dünya'dan Ay'a kadar altı sefer kadardır" dedi.

Albatroslar, çok geniş kanat açıklıkları ve yüzlerce kilometre boyunca sürekli uçmaları ile bilinir. Uçarken bile uyuyabilirler! Çiftleşme mevsiminde, sadece bir yumurta bırakma şansları olduğundan yetiştirme alanlarına dönerler.


Ne yazık ki, albatros türlerinin çoğunluğunun nesli tükenmek üzere. Balıkçılar ve çöp yüzünden sayıları ciddi bir şekilde düştü; Genellikle balıkçı kancalarına yakalanarak ya da yavaş yavaş plastik atıkları yutarak öldüler. Şu anda yalnızca iki tür tükenmekte. USFWS Pacific Region bloğuna göre, Midway Atoll'da yaklaşık 940.000 damızlık albatros vardı.

Çoğu Laysan albatrosu 65 yaşından önce ölür; Bilim adamları şimdiye kadar yaklaşık 30 yaşından sonra doğum yapamayacağını düşünüyorlardı. Bilgelik, araştırmacılara, onun 40. civcivini doğurarak bu durumun açıkça görülmediğini öğretti. Midway Atoll Ulusal Doğal Hayatı Sığınağı'nda doğan civciv, Hawaii'de "haberci" anlamına gelen Kūkini olarak adlandırıldı.


Kaynaklar: USFWS Pacific Region BlogNPRWashington Post
TAG